Vaak is er geen duidelijke aanpak voor dierenhulp waardoor dieren niet de juiste zorg krijgen. Dit kan ook gevaarlijke situaties voor mensen opleveren: sommigen weigeren te evacueren zonder hun huisdier, keren terug naar gevaarlijke gebieden, of proberen dieren te redden zonder de juiste middelen of training.
Naar aanleiding van moties in de Tweede Kamer is in 2024-2025 gewerkt aan het verbeteren van dierenhulp bij rampen en crises. Het landelijke project, uitgevoerd door NIPV, Stichting Dieren in Rampen en de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Groningen, had als doel publieke hulpdiensten en dierenhulporganisaties beter te laten samenwerken en voorbereiden op dierenhulp bij rampen en crises. Hiervoor is een set landelijke documenten ontwikkeld, waarmee regio’s zelf implementatiestappen kunnen zetten (klik hier voor de documenten).
In 2025 gaat het project een nieuwe fase in, gericht op uitbreiding en het versterken van duurzame samenwerkingen tussen veiligheidsregio’s en dierenhulporganisaties.
Meer weten? Kijk op de website van Stichting Dieren in Rampen of het NIPV.