“In de eerste uren van een crisis is het cruciaal dat je weet hoe je moet handelen,” benadrukken zij.
Uit cijfers van het Rode Kruis blijkt dat slechts één op de vijf Nederlanders ooit een EHBO-cursus heeft gevolgd. Volgens Suzanne Segaar, Hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis, maakt kennis over medische hulpverlening een groot verschil in tijden van nood. “In de Tweede Wereldoorlog waren er veel meer medische vrijwilligers, en zij hadden ook bredere vaardigheden. Daar kunnen we vandaag de dag veel van leren,” zegt Segaar.
In Nederland ontbreekt echter structureel onderwijs over noodsituaties, in tegenstelling tot veel Noord- en Oost-Europese landen. IJle Stelstra, directeur van het NIPV, pleit voor een aanpassing van het curriculum op basisscholen: “Kinderen moeten al op jonge leeftijd leren dat omgaan met crises een essentieel onderdeel is van het leven.”
Volgens Michel Dückers, bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, kampen welvarende landen met een “kwetsbaarheidsparadox”. “In landen waar vrede en goede zorg vanzelfsprekend zijn, zie je meer mentale problemen en een afnemende bereidheid om te handelen in crisissituaties.”
Om hier verandering in te brengen, heeft het NIPV het platform WeerbaarNL gelanceerd. Dit platform moet initiatieven rondom veiligheid en zelfredzaamheid in Nederland verbinden en versterken. “We moeten inzicht krijgen in welke capaciteiten we hebben en wat er nog nodig is,” aldus Stelstra.