Volgens Kolonel Verlinden en de heer Gelton groeit de internationale dreiging en moet Nederland zich actief voorbereiden. De tijd van afwachten is voorbij; samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers is essentieel.
Belangrijkste lessen uit de masterclass:
1. Mindset shift: De urgentie is nog onvoldoende aanwezig bij de bevolking. Risicocommunicatie moet dit besef vergroten, zonder paniek te veroorzaken. Civiele en militaire bescherming versterken elkaar in crisistijden.
2. Samenwerking: Er zijn nog te weinig concrete plannen en juridische kaders voor “whole of society” samenwerking. Het is tijd om deze te ontwikkelen en ermee te oefenen.
3. Netwerken bouwen: Weerbaarheid vereist coördinatie op nationaal regionaal en lokaal niveau. Ook de nazorgfase van crises verdient meer aandacht.
4. Regie nemen: Wacht niet af, maar onderneem actie. Bouw aan maatschappelijke netwerken en praktische hulpmiddelen.
5. Vertrouwen: Effectieve samenwerking vereist wederzijds vertrouwen. Dit ontstaat door netwerken op te bouwen, elkaar te leren kennen en samen te oefenen.
Met WeerbaarNL is er nu een platform waar professionals en betrokkenen samenkomen om kennis te delen en netwerken te bouwen voor crisisvoorbereiding, beheersing en nazorg.