Wat kunnen zorgreservisten betekenen in crisistijd?

08-04-2025
32 keer bekeken

Hoe kunnen we de continuïteit van zorg waarborgen als er door een noodsituatie veel druk op de sector ontstaat? Op woensdag 26 maart kwamen ruim 250 bestuurders, directeuren en beleidsmedewerkers uit het zorg- en crisislandschap bijeen om deze vraag te beantwoorden.

Tijdens de bijeenkomst werd benadrukt dat voorbereiding op een noodsituatie noodzakelijk is.  Dit kan door het delen van middelen, maar ook door het investeren in leiderschap, wederzijds vertrouwen en persoonlijke verbindingen.
 
Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Boudewijn Boots, Paul Gelton van het NIPV en Oebele Tolsma, programmadirecteur Preventieprogramma’s en Opschaling Publieke Gezondheid (RIVM)  namen deel aan een dialoogtafel. Gezamenlijk, met bijdragen vanuit de zaal, werd door een aantal thema’s heengegaan met als belangrijkste vraag: Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden? De belangrijkste uitkomsten: 

  • Wees voorbereid op onverwachte situaties en blijf altijd in alternatieve scenario’s denken. 
  • Kijk eerst naar effectief en dan pas naar efficiënt samenwerken. Efficiency is de vijand van weerbaarheid.
  • Investeer in persoonlijke relaties. Het is de basis van samenwerken.
  • If you fail to prepare, prepare to fail
  • Oefenen, oefenen: neem zelf het initiatief en het voortouw!

Uit alle bijdragen werd duidelijk dat de sector sterker staat door met elkaar samen te werken, kennis te delen en te leren van ervaringen. Charlotte de Schepper, bestuurder van Stichting Extra ZorgSamen die de Nationale Zorgreserve uitvoert concludeerde: “Het is een verdeling van schaarste, en een zoektocht dit met elkaar te doen. We zijn er nog niet, maar hebben met elkaar tijdens deze bijeenkomst wel weer een stap gezet!” 

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen